Bir Ses Duydum Sanki

Film Tasarımı Bölümünden Ses ve Seslendirme Üzerine Panel

 

Film Tasarımı Bölümü film, video ve animasyonda ses, seslendirme ve müzik konularına yoğunlaşan “Bir Ses Duydum Sanki” paneline ev sahipliği yaptı. Sektörde uzmanlaşmış konukları bir araya getiren etkinlik 22 Aralık 2017 tarihinde Avni Akyol Konferans Salonunda gerçekleşti. İletişim Fakültesi ve Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi öğrencilerinin katıldığı panelde Seslendirme Sanatçısı Onur Akgülgil, Ses Mühendisi Erkan Tatoğlu, Başkent Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Görevlisi Zeynep Işıl Işık Dursun ve Oyuncu Şebnem Gürsoy keyifli bir sohbet eşliğinde deneyimlerini paylaştı.

 

Panelde İstanbul’da çeşitli dublaj stüdyolarında reklam, film ve animasyon seslendirmeleri yapan Onur Akgülgil seslendirmenin filmin genel yapısına kattığı etkilerden söz etti. Animasyon ve filmlerde seslendirme süreçlerinden ve oyuncu olmanın seslendirmedeki etkisinden bahseden Akgülgil, yeni dijital platformların film ve diziler için önemli bir gelişme olduğunu vurguladı. Oyuncu Şebnem Gürsoy ise Türkiye’de ilk seslendirme çalışmalarından bahsederken kendi deneyimlerini de seyircilerle paylaştı. TRT’de yayınlanan birçok yabancı filmde ve animasyonda seslendirme yapan sanatçı, seslendirmenin toplumun kültürel gelişimine bulunduğu katkılardan bahsederken, Ankara’nın film ve dizi alanındaki merkezi konumunun İstanbul’a kaymış olmasına da değindi.

 

Ses Mühendisi Erkan Tatoğlu, geleceğin yönetmen adaylarına ve film sektöründe çalışmak isteyenlere ses ve müzik alanında sahip olmaları gereken asgari teknik dil becerilerinden bahsetti. Müziğin filmlerin yapısına olan katkısının yanında müzik türlerinden de bahseden Tatoğlu, bu alanda öğrencilerin sahip olması gereken genel kültür ögelerine de değinmiş oldu. Panelin hem moderatörü hem de panelistlerinden biri olan Zeynep Işıl Işık Dursun film ve dizilerde kullanılan müziğin izleyicide bıraktığı duygusal etkilerden bahsetti. Farklı müzik türlerinin filmin türünü de değiştirdiğini sunumunda izleyicilere sunduğu örneklerle uygulamalı olarak göstermiş oldu. Film Tasarımı, Animasyon ve Radyo Sinema Televizyon öğrencilerinin büyük ilgi gösterdiği etkinlik panelistlerin öğrencilerin sorularına verdiği cevaplarla son buldu.