Hayri Çölaşan'la Işık ve Renk Üzerine Atölye

Film Tasarımı bölümü, görüntü yönetmeni ve kameraman Hayri Çölaşan’la aydınlatma atölyesi gerçekleştirdi. 28 Kasım’da Prof. Dr. Abdullah Demirtaş Konferans Salonunda gerçekleşen atölyede, Hayri Çölaşan çeşitli örneklerle ışığın ve rengin film içindeki önemine dair bilgilerini paylaştıktan sonra, öğleden sonraki oturumda öğrencilerle birlikte uygulamalı olarak ışık kurulumları gerçekleştirdi.

1987-1997 yılları arasında TRT Ankara’da çeşitli yapımlarda ışık servisinde çalışan Çölaşan, 2001-2018 yılları arasında yine aynı kurumda kameraman olarak görev aldı. Birçok film festivalinde jüri üyesi olarak görev almanın yanı sıra, hala kameraman olarak da çalışan sanatçı, okullarda davetli konuşmacı olarak ışık ve görüntü üzerine de eğitimler veriyor.

Atölyede, Film Tasarımı bölümü öğrencilerine ilk olarak ışığın film içindeki rollerinden bahseden Çölaşan, bazı yerli kısa filmlerden örnekler göstererek, kullanılan ışık türlerini anlattı. Farklı renklerin seyirci üzerinde yarattığı etkiye de değindikten sonra, öğrencilerin çeşitli sorularını yanıtlayarak, sabah gerçekleşen teorik oturumu sonlandırdı.

Atölyenin ikinci yarısına, kısıtlı bütçeyle öğrencilerin yapabilecekleri ışık türlerini örneklerle gösteren sanatçı, daha sonra ışık filtreleri ve aksamlarını uygulamalı olarak öğrencilere gösterdi. Hayri Çölaşan’la birlikte ışık kurulumu gerçekleştiren bölüm öğrencileri, film projelerinde kullanabilecekleri aydınlatma türlerine dair bilgi edinmiş oldular. Film prodüksiyonu kapsamında çeşitli konularda yardım edebilmek adına iletişim bilgilerini de öğrencilerle paylaşan Hayri Çölaşan’la atölye çalışması, öğrencilerin sorularıyla son buldu.