Film Mirası Ulusal Dijital Arşivler Çalıştayı

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü'nün desteği ile, Başkent Üniversitesi Yaratıcı Kültür Endüstrileri Araştırma ve Uygulama Merkezi (YAKEM) ve GSTMF Film Tasarımı ve Yönetimi Bölümü koordinasyonunda, 4-5-6 Aralık 2023 tarihlerinde "Film Mirası Ulusal Dijital Arşivler Çalıştayı" gerçekleştirildi.

Çalıştay çerçevesinde yapılan atölye çalışmaları ve panel bölümümüz YouTube hesabı üzerinden canlı olarak yayınlanmıştır. Canlı yayınları ve diğer içeriikleri izlemek için tıklayınız.

1. Gün: Buluntu Film Yapım Atölyesi

Bournemouth Üniversitesi'nden Dr. Claudy Op Den Kamp, buluntu film yapım atölyesinde katılımcılarla ve konuklarla bir araya geldi. Atölyede buluntu film yapımından bahsedildi ve çeşitlerinden örnekler gösterildi. 

2. Gün: FilmAI: Yapay Zeka ile Kurgu Atölyesi

Larno Visser, FilmAI: Yapay Zeka ile Kurgu Atölyesi'nde katılımcılarla yapay zekanın kullanımı ve pratikleri üzerinde durdu. Görsel ve ses üretimi konusunda yapay zekanın sunduğu imkanları örnekler üzerinden göstererek, katılımcılarla pratik bir çalışma da yapıldı.

3. Gün: Film Mirası Ulusal Dijital Arşivler Paneli ve Gösterim

Çalıştayın son gününde Prof. Dr. Nihan G. Işıkman moderatörlüğünde gerçekleştirilen panelde, Estonya Ulusal Film Arşivi Temsilcisi, Aap Tepper, Çek Cumhuriyeti Ulusal Film Arşivi Temsilcisi, Daria Chernyak ve T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü Destek Hizmetleri ve Arşiv Daire Başkanı Nihat Değirmenci panelist olarak yer aldı. Panelistler film mirası çerçevesinde arşiv çalışmalarından bahsetti.